Ahad, 13 September 2009

Hmmm.... ALAHAI SI PENGUTIP DERMA...

Sudah lama saya tidak meninjau blog saya ini. Saya terperanjat ramai juga yang mengunjungi blog saya yang tidak seberapa ini.. Tambahan pula sudah bertambah pengikut saya. Apa-apapun terima kasih kerana sudi mengikuti blog ini. Namun. kali ini saya ingin bercerita, supaya anda boleh memberI maklum balas agar kita dapat berkongsi bersama cerita saya kali ini. Terdapat 4 cerita yang ingin saya kongsikan, selamat membaca! :

CERITA PERTAMA

Hari itu saya dan rakan-rakan ada menjalani aktiviti mengutip derma di IPGM IK. Banyak yang saya pelajari dalam menjalankan aktiviti ini sehinggakan dalam hati ini terdetik suatu keinsafan dalam diri saya sendiri. Mana tidaknya, menjadi seorang pengutip derma sangatlah sukar. Pelbagai halangan dan masalah yang terpaksa ditempuh. Melalui aktiviti kutipan ini saya mendapat pengalaman dan melihat pelbagai ragam keikhlasan manusia dalam memberi bantuan. Kadang-kala rasa seronok dan kadang-kala rasa terkilan dan sedih. Biasalah benda baik dan tidak membawa keuntungan di dunia manalah orang suka, jadi pelbagai masalah yang timbul. Namun, Allah Maha Penyayang, segala masalah dapat di atasi dan Allah membuka pintu-pintu hati orang tertentu untuk sama-sama membantu.
Sepanjang saya dan rakan-rakan lain menjadi pengutip derma saya berasa insaf dan kesal dengan perbuatan saya terhadap peminta derma. Dahulu, bila saya nampak pengutip derma datang dengan memberikan keterangan saya, pasti saya akan rasa bosan dan menghulurkan duit kadang-kala dengan hati yang tidak ikhlas. Dalam hati ini terdetik titik hitam menyatakan bahawa “ Hisy, menyibuk sahaja Si Pengutip Derma ni!” Hmm.. jahatnya saya. Namun, apabila saya sudah mengalami, barulah sekarang saya tahu bertapa sukarnya merlakukan kerja murni ini. Misalnya, terpaksa menahan malu, mendengar pendapat orang yang tidak bernas, melihat moody orang dan sebagainya. Jadi, rasanya lepas ini saya berazam tak nak buat orang macam tu lagi. Hehehehe.. Cuma nasihat saya kepada kalian semua, layanlah si pengutip derma dengan baik, janganlah sombong dengan mereka. Bukan senang hendak mendapat orang yang sanggup menahan malu dalam meminta-minta duit kepada orang lain. Kita sebagai manusia mestilah sentiasa tolong-menolong agar hidup kita diberkati Allah. Amalkan hidup bersedekah, kerana melalui sedekah dapat mendidik jiwa kita supaya bersyukur dengan nikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada kita. Tambahan di bulan puasa ini. Lagilah berlipat-lipat kali ganda ganjarannya. Cuma fikirkan kenapa ye, kita boleh membeli barang beratus-ratus ringgit tetapi sedekah 10 sen pun berat kita hendak bagi? Barang yang kita beli itu hanya sementara sahaja, tetapi amal jariah yang kita lakukan akan menjadi bekalan di Akhirat kelak. Fikir-fikirkan?

CERITA KEDUA

Saya pernah berchat dengan kawan saya, dalam YM memberi respon tentang aktiviti mengutip derma , tetapi jawapan kawan saya membuatkan saya terfikir.. “banyak pertubuhan-pertubuhan yang ditubuhkan untuk membantu golongan-golongan tertentu. Misalnya, golongan OKU, golongan bermasalah dan sebagainya. Hampir kesemua persatuan itu selalu menjalankan kegiatan mengutip derma. Apa yang pelik sehingga kini, walaupun ada persatuan-persatuan yang ditaja sepenuhnya, tetapi aktiviti mengutip derma masih dijalankan.. Kenapa ye?” ini lah yang ditanya oleh sahabat saya dalam YM. Saya tidak mampu hendak menjawabnya, kerana saya terfikir betul juga apa yang dikatakan oleh si dia.
Selain itu, , soalan sahabat saya, adakah si pengutip derma itu benar-benar mengutip derma atau untuk kepentingan diri sendiri? Adakah mengutip derma ini hanya untuk menunjukkan rasa simpati kita terhadap persatuan mereka? Jadi sukar lah untuk saya menjawab persoalan tersebut. Harap anda semua boleh dapat memberi respon.


CERITA KETIGA

Sewaktu saya pergi keluar makan bersama dengan ibu saya, kami didatangi oleh 2 orang lelaki berbangsa cina mengutip derma kononnya, mereka mengutip derma untuk membantu OKU. Selepas itu, kami pun memberilah wang derma kepada mereka. Tanpa disangka-sangka tiba-tiba dihadapan mata saya dan ibu saya, lelaki tersebut membuka tabung derma dan menggunakan duit derma itu untuk membeli minuman dan makanan, saya terperanjat dan cuba untuk mempengaruhi pemikiran saya supaya berfikir secara baik. Tetapi tidak boleh! Saya dan ibu saya hanya mengeleng kepala dengan tindakan tersebut. Jadi, kalau anda ditempat saya, apakah tindakan anda. Adakah wajar saya berfikiran baik dengan memikirkan mungkin si pengutip derma tersebut menggunakan sementara duit tersebut?

CERITA KEEMPAT

Masa di zaman sekolah dahulu, terdapat aktiviti jogathon di sekolah, kami disekolah dipaksa untuk mengutip derma bagi menyambut hari jogathon tersebut dan duit tersebut digunakan untuk meningkatkan taraf sekolah. Kawan-kawan saya bersungguh-sungguhlah mencari. Kononnya siapa yang mengutip paling banyak akan mendapat ganjaran yang istimewa daripada pihak sekolah. Namun, saya ini malas orangnya. Saya sekadar mencari main-main sahaja. Namun, apa yang mengecewakan saya, apabila tiba hari jogathon, sambutannya amatlah menyedihkan, terdapat unsur-unsur lara misalnya, persembahan band, fashion show dan sebagainya. Tambahan pelajar yang menyambut hari tersebut ada yang berpakaian yang…hmm.. tidak boleh saya hendak katakan… Saya tidak mampu melihat sahaja, hanya dapat geleng kepala je la, tambahan di sekolah saya dahulu didikan agama kurang di sana. Jadi, apa pendapat anda tentang keadaan ini?

Jadi apa pendapat anda, harap anda berilah maklum balas terhadap peristiwa yang pernah di alami oleh saya ini agar dapat kita berkongsi pendapat dan cari penyelesaiannya. Cuma dalam kepala saya terfikir satu, ada orang hendak buat baik, tetapi dipandang jahat, sebaliknya ada orang cuba mengambil kesempatan dan membuat benda yang lara, tetapi dipandang baik oleh orang. Apa silapnya?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mohon beri ulasan dengan cara yang baik, sopan dan berhikmah ya, terima kasih atas komen anda... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...