Khamis, 8 Mac 2012

OH KAK PAULINE.... OH KAK POLIN...

Ruangan coretan meeze kali ini hendak menceritakan tentang seseorang yang saya rasakan ingin jadi seperti beliau. Memang tidak pernah dalam coretan meeze menceritakan tentang keprihal seseorang, tetapi kali ini agak istimewa sikit sebab bagi saya dia merupakan seorang contoh guru pendidikan khas bermasalah pendengaran yang perlu dicontohi oleh guru-guru pekak yang lain. Bukan bermakna saya katakana guru –guru pekak lain tidak bagus tetapi ini sebagai contoh dan ikutan supaya dapat meningkatkan diri kita sebagai guru pekak yang benar-benar berwibawa dalam mendidik anak-anak pekak.
Pauline Shanti Asudas inilah guru yang saya maksudkan. Beliau merupakan seorang guru pendidikan khas bermasalah pendengaran yang bertugas di SKPK Selangor. Kenapa saya memilih beliau? Saya merasakan bahawa sikap dan semangat beliau menyintai dan mendidik murid-murid khas sangat mendalam. Bagi saya beliau bukan sahaja mengajar murid-murid pekak malah sentiasa mempertingkatkan dan melibatkan dirinya ke dunia orang pekak. Bekerja sebagai guru dan mempunyai kerjaya sambilan sebagai jurbahasa isyarat. Oleh itu, kemahiran beliau dalam bahasa isyarat sangat bagus. Saya merasakan beliau mempunyai banyak pengetahuan dan ilmu berkaitan dunia orang pekak dan cara pengajaran dan pembelajaran kepada murid pekak.
Keistimewaan yang saya kagum dengan beliau ialah, pada waktu lapang beliau akan cuba mengkaji tentang budaya orang pekak. Dengan kemahiran yang beliau ada menyebabkan beliau sentiasa menjadi tempat rujuk guru-guru, KPM dan orang pekak berkaitan masalah pengajaran dan pembelajaran di sekolah bermasalah pendengaran.
Satu lagi yang saya suka, beliau sangat mahir dalam berisyarat. Kemahiran beliau dalam berisyarat menyebabkan saya selalu meminta nasihat dan pandangan daripada beliau. Setiap hari saya pasti akan berjumpa dengan beliau untuk bertanya berkaitan dengan bahasa isyarat dan budaya pekak.
Untuk pengetahuan semua, beliau merupakan seorang guru cemerlang, jadi memang layaklah beliau mendapat pengiktirafan sebegitu. SKPK Selangor sebenarnya sungguh bertuah mendapat guru sebegini Sebenarnya, beliau seorang yang sangat rendah diri, dan seorang yang penyayang. Murid-murid di sekolah ini pasti akan bejumpa dengan beliau jika mereka mempunyai masalah. Beliau juga, menjadi tempat rujuk dan merupakan guru kod tangan di sekolah.
Oleh itu, Kak Pauline saya doakan semoga akak sentiasa menjadi guru pekak yang berjaya. Biarlah apa orang lain hendak katakan tentang diri kita, tetapi kita tahu apa yang kita buat. Seharusnya, guru-guru yang mengenali beliau perlu cuba mendapatkan tunjuk ajar daripada beliau. Bagi saya beliau sangat mempunyai pengalaman dan peka terhadap budaya dan dunia orang pekak. Biasalah manusia, bila sudah ada nikmat didepan mata tidak mahu digunakan. Bila sudah tiada baru tercari-cari. Alhamdulillah saya bersyukur berpraktikum di SKPK Selangor dan diketemukan dengan Kak Pauline dan saya akan cuba menimba ilmu sedalam-dalamnya daripada beliau. Syabas kak Pauline semoga dirmu sentiasa dirahmati oleh Tuhan Amin….

Pauline Shanti Asudas atau Cikgu Polin


Kata Meeze 1 : Kak Pauline harap akak tidak berputus asa dengan perjuangan akak selama ini. Saya akan sentiasa menyokong akak. Semoga berjaya!
Kata Meeze 2 : Kak Pauline untuk kerjaya guru pendidikan khas masalah pendengaran kak pauline lah idola saya, mgkin satu hari saya mahu jadi seperti akak.. hehehehe... :-)
Kata Meeze 2 : Walaupun ada Kak Pauline, tetapi abg Fikrey tetap di hati saya (mentor dan guru pembimbing saya). Sebenarnya, dia banyak membantu saya, bukan sahaja bermula daripada praktikum tetapi dari mula masuk digree dan masih tertatih-tatih lagi saya sudah mula kenal dan rapat dengan beliau semasa menjalani PBS tahun 2009. Dalam menjalani PBS beliaulah satu-satunya guru yang paling rapat dengan saya. Sebab tu dalam banyak-banyak guru pembimbing beliaulah yang paling saya sayang. Tak sangka beliau jadi guru pembimbing kepada saya untuk praktikum fasa 3 ini. Satu hari mungkin saya akan menceritakan tentang beliau dan guru-guru pembimbing saya yang lain. Tunggulah ya..

1 ulasan:

  1. Sy doakan Allah pilih kak Pauline utk hidayahNya. Err beliau bkn Islam kan? Tk sure sebenarnya. Maaf bertanya. Saudara@saudari eh? Tk sure jgk. :) org Oku juga ya?

    BalasPadam

Mohon beri ulasan dengan cara yang baik, sopan dan berhikmah ya, terima kasih atas komen anda... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...